20 maart Provinciale Verkiezingen

Meest gestelde vragen

Stemmen op 20 maart, hoe werkt het ook alweer? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij. 

Wie mag er stemmen?

In Nederland mag iedere inwoner met de Nederlandse nationaliteit vanaf 18 jaar stemmen.

Waar mag ik stemmen?

Uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen ontvang je 2 stempassen: een voor de provinciale verkiezingen en een voor de waterschapsverkiezingen. Met deze stempassen en een geldig identiteitsbewijs kunt je terecht in alle stembureaus binnen de gemeente waar je woont. Op de stempassen staat het adres van het voor jou dichtstbijzijnde stembureau. Wil je weten waar je nog meer kan stemmen in jouw gemeente, kijk dan op waarismijnstemlokaal.nl

Wat neem ik mee?

Om te kunnen stemmen, moet je je stem- of kiezerspassen meenemen en een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Wanneer kan ik stemmen?

De meeste stembureaus openen op woensdag 20 maart om 7.30 uur en sluiten om 21.00 uur. In steeds meer gemeenten zijn er stembureaus op bijvoorbeeld het station of in een winkelcentrum. Deze stembureaus openen vaak wat eerder. Op de websites van de gemeenten vind je hier informatie over.

Stempas of kiezerspas?

Met je stempassen en identiteitsbewijs kan je alleen op een stembureau binnen je eigen gemeente stemmen. Als je in een andere gemeente wilt stemmen dan waar je woont, moet je een kiezerspas hebben. Met de kiezerspas kan je bij de provinciale verkiezingen binnen de hele provincie Drenthe stemmen. Een stempas ontvang je automatisch in de brievenbus, een kiezerspas moet apart worden aangevraagd bij je gemeente.

Kan ik iemand machtigen?

Je kan iemand machtigen om voor jou te stemmen. Dat moet dan wel iemand zijn die in dezelfde gemeente woont. Om iemand te machtigen, vul je de achterkant van de stempas in, inclusief de handtekening van jou en van degene die je machtigt. Daarnaast moet deze persoon een kopie van jouw identiteitsbewijs meenemen. Een gemachtigde kan alleen namens jou stemmen op het moment dat hij of zijn zelf ook zijn stemt. 

Fout op het stembiljet. En nu?

Als je meerdere vakjes op het stembiljet inkleurt of op het formulier krast of schrijft, is je stem ongeldig. Gebeurt dat of heb je een vergissing gemaakt bij het invullen, dan kan je (eenmalig!) een nieuw stembiljet vragen. 

Wat is blanco stemmen? 

Als je geen kandidaat wil kiezen, maar wel gebruik wil maken van je stemrecht, dan kan je een blanco stem uitbrengen. Op het stembiljet kruis je dan niemand aan. De blanco stemmen beïnvloeden de zetelverdeling niet en deze stemmen gaan dus ook niet naar de grootste partij. De blanco stemmen tellen wel bij het bepalen van de opkomst van de verkiezingen.

Bron: Rijksoverheid